Ühest vanast vene sõjalennukist Keila lähedal | About an old russian military plane near to Keila

Kes on käinud, see on näinud, et Keila lähedal, veidi linnast väljas, Paldiskisse mineva tee ääres, seisab puude taga omaaegne sõjalennuk AN-12 (ja muide, AN-26 oli see, mis Ülemiste jääle potsatas, vt pilti siit). Keila lennuki kohta leidsin veebist sellise kirjelduse – ehk pakub teilegi huvi, miks ja kuidas üks lennuk sinna omal ajal sattus: “..Lennuk oli Aado enda sõnul spetsiaalselt omal ajal “Moskvast tellitud”, ja just mudellennu klubi ruumideks. Algne plaan oli lennuk viia Tallinnasse Mustamäe teele (praegune Kullo) aga kuna trolliliinide alt ei mahtunud läbi, siis sattus hoopis Keilasse. Ka Keilasse transportimine oli omajagu ooper. Tiivad monteeriti maha aga stabilisaatorid jäeti külge ja igasugu tänavapostid kippusid segama. Ka ei lastud lennukit üle Kanama viadukti tuua, sest ainuüksi veduk oli ca 40 tonni kaalunud. Nii et Keila külje alla toodi ta mingeid väiksemaid teid pidi. Kokku monteerimine toimus spetsialistidest mehhaanikute poolt aga seda ma ei mäleta, kas nad olid Ülemistelt või kusagilt kaugemalt. Lennuki tootmisaasta on 1962 ja Keilasse toodi ta 80ndate lõpus, kas oli 1988 või 1989, võin valesti mäletada. Lennuk tegi oma viimase lennu sihtkohaga TLL Ülemiste, kus ta siis pensionile saadeti. Kuskohast ta saabus, seda ma ei oska öelda. Aga olen näinud mingit fotot, kus seesama masin seisab Ülemistel, taustaks vana lennujaama hoone. Lennuk ise on suht ühes tükis siiski, kuigi tähtsamad vidinad kruviti maha nagu raadiod, sabakahur jne. on kokpitis siiski enamus instrumente alles..” (militaar.net)

1 kommentaar teemale “Ühest vanast vene sõjalennukist Keila lähedal | About an old russian military plane near to Keila”